Lantluften i lungorna

Tillbringade alltså för oinvigda några dagar med de båda minsta, deras farmor - alltså min mamma -, brorsan och hans båda härliga tjejer 6 resp. 8 år gamla. Mina minstingar är 7 och 5. De enda som hade sin mamma med sig var brorsan och jag som hade varsin fast gemensam med oss i en och samma person. Ungarnas mammor var hemma och jobbade resp. pluggade och mina båda tonåringar har ju ett eget liv numera.  Vi hade hur som helst härlig samvaro och många, många glada skratt samt skogsluffning efter svamp (hittade väl ca 5 liter trattisar), skogsluffning med fikakorg, lövräfsning, matning av ponnyarna Laban, Piggelin & Lucas med knäckebröd, sockerbitar och morötter (de befinner sig alltid i paradiset när mina barn nalkas).
                                        image136image137
Att se barnen lägga ned hela sin själ i att räfsa och samla ihop lövhögarna för att förpassa dem ned i kanten av kohagen för att sedan återgå till hopsamlandet, är en fröjd. De båda minsta tjejerna - brorsans minsta dotter och min enda - är så tight ihopsvetsade att de ibland verkar vara siamesiska tvillingar. Att lyssna på deras lek och skratt är en fröjd för öronen - riktigt örongodis.
Tänk vad man är lyckligt lottad som har tillgång till en gård på landet med allt vad det innebär av rekreation, lugn, lantluft & härlig samvaro, är en ynnest som långt ifrån alla är förunnade nu för tiden, speciellt med barnen i åtanke. Mamma och hennes två bröder har sitt föräldrahem stående till släktens förfogande och många äro minnena därifrån.
                                                                                                 image140
Givetvis innebär det en hel del arbete som behöver utföras för att hålla stället "ajour" men detta kan, som lövräfsningen som nyss nämndes, vara nog så trevligt när man gör det tillsammans, gammal som ung.
De tolv milen dit är ganska ok för att man inte ska ha för nära kontakt med hemmets alla måsten men ändå smidigt kan köra dit över dagen om man så vill. Många äro de gånger som min pappa kört dit, alltså 24 mil t&r. bara för att klippa gräset, ta en fika och åka hem igen. 
På nyheterna en kväll visade man glimtar från en tysk TV-serie som utspelar sig i drömlandet Sverige, och som över 8 milj. tyskar dagligen bänkar sig för att andlöst betitta. Där speglas Sverige som landet där solen alltid skiner och där det i alla riktningar man tittar, alltid är en fantastisk vy över en solnedgång eller en underskön sjöutsikt.

Vaddå - sånt har vi väl hela tiden på vårt lantliga paradis - så känns det nästan ibland, trots att det regnar lika ofta där som i alla andra delar av Sverige och Tyskland.
MAN HAR DET NÄSTAN FÖR BRA IBLAND.        image138


PREMIÄR!

Ä de häftigt eller ä de häftigt?

Är på landet i Halland - bara 5 mil från Ullared - tillsammans med de båda minsta, farmor, brorsan & hans båda döttrar, alltså kusinerna och umgås och har mest skönt. Det ljud som hörs mest från de 4 kusinerna är skratt. Är helt i avsaknad av sånt modernt som Internet & dator - eller kanske ska de skrivas i omvänd ordning. . .Provar på för första gången att blogga med mobilen. Går så sakteliga att knappa ned orden men skam den som ger sig.
Trevligt har vi!

Och svaret är...

. . .att ingen av ER 8,  av mina alla 4 trogna läsare,  ens har försökt att slänga ur sig en vild gissning.
Detta innebär då att svaret på tävlingen om "MINSTA GEMENSAMMA NÄMNAREN" från i måndags den 22 oktober 2007 kommer att dröja lite med att offentliggöras. Jag har redan - så förutseende som jag egentligen är men så sällan visar - förberett själva svarsblogginlägget - se där, ett nytt ord till SAOB - så det är bara att klicka på "publicera" när jag så önskar. Nu är dock inte rätta tiden utan på onsdag den 31 oktober i nådens år 2007 gör vi nästa försök att offentliggöra svaret på denna intrikata gåta som delar in svenska folket i två läger. De som är med i ena lägret och de som är med i det andra. 
                                                    image135            "He who waits will see"
                                                          


65 / 12

...så många besökare totalt resp. "unika" hade jag idag onsdagen den 24 oktober 2007. Vilken rusning alltså!
(för den oinvigde kan man förklara att siffran 65 mycket troligt inrymmer 9 av mina totalt 4 läsare som besökt bloggen mer än en gång idag och att siffran 12 betyder att 12 av mina totalt 4 läsare besökt bloggen minst 1 gång idag)("hörrdu Socrate - den förklaringen gjorde mig ännu mer förbryllad över ditt mentala tillstånd än tidigare" ... "och dessutom blev mina farhågor att du är en sopa i matte med råge besannade")

En i övrigt, för mej och min familj, dit numera äldste sonens flickvän räknas, fin och harmonisk dag, alltså en på det hela taget lyckad och bra dag.
image127   image128   image129   image130
I morgon kommer en pall pellets som ska värma oss fram till februari 2008 minst. Alltid en skön känsla när man fått hem "värmeförsörjningen" för vintern. Och ett KANONPRIS lyckades man springa på också. Det gör ju inte direkt dagen sämre.
                                                   / vrålnöjde Socrate /

Badrumsskåpsblog tycks ju lite inne nu

Jag skulle oxå - likt borthy.blogg.se i går (URSÄKTA, Borthy, om jag snott ditt bloggämne, men det är inte alls samma ämne alls - NÄ - bara lite!) - kunna blogga om våra båda badrumsskåp. Men mera om själva skåpens konstruktion för de (1st på vardera toalett - uppe resp nere) har av någon anledning börjat sönderfalla. Det stora har börjat sacka i nederkanten, där glidspåren för speglarna sitter så att de kärvar och nästan ramlar ur. Säger bara: IKEA 1994 - har hänt en hel del på kvalitetsfronten sen dess med detta gigantiska företag som jag idag i övrigt mest har superlativer om. Har retat mej på detta alltmer tilltagande problem i säkert ett par år nu och lyft ur och placerat rätt speglarna otaliga gånger under denna tid. Nu ska det skaffas ett nytt skåp snarast för NU är spegelplockandets tid över - och innan "spegelskärvplockandets" tid inträffar om speglarna trillar ur. Tänk om någon av de minsta skulle råka stå där om det hände - ingen trevlig tanke.
                                                                  image122
Badrumsskåpet på toan på 2'a våning är av modell mindre men har funkat bra i några år nu. I somras tog det dock ett skutt ner på golvet med följden att innehållet dansade ut och spred sig över de 3 m² golvyta med en explosion lik en klusterbomb. Tonårssönernas - de huserar på 2'a vån - deo's, after shave, astmainhalatorer, allergitabletter, rakapparat, "lukta-gott-på-toan-sprayen" , toarengöringsflaskan, badrumsrentflaskan och säkert 89 andra tingestar, ingick i själva det på golvet utspridda virrvarret. image124Sönerna bävade. Modern sa till maken: "Du fixar badrumsskåpet där uppe - det gick visst sönder". Detta är det vanliga - "pappa lagar/fixar allt" oavsett vilket skick det trasiga är i. Ibland har övriga familjen en så obändig tro på faderns i huset, förmåga, att man nästan häpnar. Nu blir det ju till en sport att lyckas reparera eller fixa det tillstötta problemet, i detta fallet toaskåpet. Med hjälp av några tunna metallbeslag, lim, skruv samt ett par tunna trälister gick det faktiskt att - mot min förmodan - få även detta skåp att återta en viss likhet med sitt ursprungliga tillstånd.
image123

Återstod nu bara att försöka få upp skåpeländet på gipsväggen. Den typ av gips som använts när andravåningen på vårt hus inreddes, måste hittats i någon container med sekunda byggvaror för inget, och då menar jag INGET vill låta sig fästas på dessa väggar. Sönernas sänglampor har satts upp-ramlat ner-satts upp-ramlat ner så många gånger att jag tappat räkningen. Jag har använt vanlig gipsskruv utan plugg, dito med vanlig plugg, mollyplugg, gipsankare av plast, gipsankare av metall samt ca 29 andra "IDIOTSÄKRA PRODUKTER", vars funktionssäkerhet ortens bygghandlare lovordat. image125Efter att hjälpligt lyckats få upp en trälist som skåpet kunde vila på samt till slut använt de gamla pluggade hålen med gipsplugg, satt skåpet där det skulle igen. Återstod bara att plocka in alla de där attiraljerna igen så att konstruktionen kunde hållfasthetstestas och döm om min förvåning när hela klabbet hängde kvar på väggen och gör så än i dag, tre månader senare!  HURRA! Kan man annat än vara glad när nu hälften av dessa tunga problem är lösta och den andra hälften snart fixad oxå.
Nu väntar John Blund ty nattens timma, när detta nedtecknas, är i senaste laget. NATTI NATTI!
                                                                                                                  image126
(...och tycker du att merparten av bilderna i denna blogg inte har alls med ämnet att göra så har Du helt rätt...de var ju bara så himla GOA att de måste få vara med - JU!!!)


Minsta gemensamma nämnaren...

"The Pastorsexpedition" , "Suburban kids with biblical names"  och "The Kristet utseende".
 
En liten tävling utlyses härmed av Socrate. Priset går till den som kan komma på minsta gemensamma nämnare bland dessa tre ???  Ja, dessa tre VADDÅ?. En ledtråd: Det handlar ICKE SA NICKE om svampsorter.
Priset till första meddelade (via kommentar nedan) blir LÄNKAR till ett par häftiga sajter på nätet.
                       image120                image121

Vad kan det vara, tro?            Våjne, våjne!

Allmogen kanske är helt uppdaterad på sin nutidshistoria men det kan ju finnas en och annan som inte varit helt vaken när detta ämne avhandlats i medierna. För nog har det avhandlats alltid. TÄNKA? TÄNKA? TÄNKA? ! ? ! ? !


Tjänat nån tusenlapp idag...eller kanske sparat...

Har en tid på bilverksta'n på torsdag för byte av bromsklotsar på stora bilen. Den ska besiktas på fredag och när jag kollade för en tid sedan upptäckte jag att klotsarna var i tunnaste laget . Idag blev det dock "Nää, de var la själva ... om jag ska betala för det jag kan göra själv!!" Eftersom undertecknad aldrig vet om han är frisk nog för att över huvud taget göra något vettigt produktivt beställdes det tid hos verksta'n men JIPPIEA!!! Idag blev det ingen improduktiv (nytt ord igen?) dag - idag blev det en produktiv dag. Började med att koppla in elementet i garaget så att det var dräglig temperatur där för bilmek (fick stänga av det efter en stund när jag jobbat mig varm).
image118     Fick sticka till kompisen Stefan för att låna en insexnyckel 3/8" för att kunna lossa oken. Jag hade glömt att det var den dimensionen sedan sist och trodde att jag hade skaffat rätt storlek (9&10mm) sen dess, men tji vad jag bedrog mej. Tusen tack, Stefan, för hjälpen för andra gången! På måndag köper jag en egen nyckel eller säljer bilen. Nåväl, nog känner man sig ganska nöjd när man lyckats göra något som sparar en hygglig summa pengar, (trots att bilmekanikerns familj får sitta där utan smör & bröd på bordet, då en förrädare tagit jobbet från far i huset).
                                    image119  
Nu är det nog inte så farligt som min skräckvision ovan - varken tiden eller kunskapen räcker till för att fixa allt på bilen, så "familjen bilmek" har nog ingen orsak till oro (jag har säkert lagt 10000:- på reparationer senaste året, så...) Jag har hur som helst orsak till glädje, då jag är en man av "limited means" och idag lyckats tjäna en hacka - eller kanske rättare sagt - sparat en hacka.  På fredag blir det besiktning och det utan att behöva lämna in bilen för reparation innan. Vad som sen väntar på andra sidan besiktningen står dock skrivet i stjärnorna. ..

                                                / helnöjde Socrate /

PS. . . och rotmos med fläsklägg till middag - kan det bli en bättre dag, tro?

Nu är vi tre...


image116Idag var det allra först en nervös förmiddag men sen en glädjens eftermiddag. Äldste sonen skulle köra upp för bilkörkort och visst var det lite segt i lägret innan det magiska telefonsamtalet kom som avslöjade att nu var det klart. Att vi var tre i familjen, med körkort var ett faktum. Vad skönt & vilken känsla för sonen. Han cyklade direkt hem och tog lillbilen i besittning och har nog bott i den sen dess. . .Nu slipper vi skjutsa så ofta, även om det är de tre yngre som ska någonstans, för den nyblivne körkortsinnehavaren kör ju så gärna - han började sin bana som bilförare idag med att hämta de båda minsta syskonen på fritids resp. dagis. SJÄLV !  Vilken frihet!   WOW !!!
                                                                                             image117

Och tjejen som bor 4 mil bort är en baggis att ta sig till. Fassan & mossan har skjutsat, kanske  för sista gången. Viss frihet även för oss & även för hennes "parenteser" som kört en hel del till oss för att avlämna eller hämta antingen dottern eller både henne och hennes käraste. Vår son alltså.  VISST - det är säkert lite oroligt i början för "oss gamle"  när körkortet är nytaget och man är ung och tjejen sitter bredvid och solen skiner och vägen är torr och fin och livet leker och man äger vägen och favvislåten vrålar ur bilstereon och man är FRIII! ....men SO WHAT??? Vem har inte varit ung själv och haft nytaget körkort? (Nästan så att man känner sig lite "avis" på sonen)
Säger bara EN sak  till sist angående sonens nyvunna frihetsattribut :
He's KING OF THE ROAD!

                                                             / lättade Socrate /

Ska damma av den gamla skivspelaren...(eller nostalgiske Socrate part IV)

                                                                                           image114

Nu har nostalgikern Socrate vaknat till liv igen. Jag är ca 3 mm från att plocka fram min gamla, hederliga skivspelare - ni vet en sån där som man hade innan 1985-90, när CD-skivan, och därmed CD-spelaren trängde ut den i glömskans vrå. Innehar ca 3-400 LP-plattor (OJ, vilket nostalgiskt rus som for genom kroppen, bara av att skriva det ordet) i några kartonger och merparten av dem har ju HELBRA och skön musik nedtryckt i sina spår. Skaffade ju för kanske 15 år sedan en ny pickup för att kunna spela de hederliga skivorna, i ett försök att klamra fast i det längsta i den "hederliga", gamla fina tekniken med rasp och blörp och brus. Den lokale handlaren trodde inte han kunde hitta en pickup till min finfina Philipsspelare. Han fick den gamla och gjorde inga utfästelser men lovade försöka. 2-3 veckor senare ringde han och skrek nästan i luren "JAG HITTADE EN PICKUP - DET TRODDE JAG ALLRI'!"
                                           image113
Så nu när skivspelaren ("grammofonen" som den kallades av mina föräldrar) är så hiskeligt nära att vara framme så känns det som om man har en guldgruva framför sig att få lyssna & ha en riktig nostalgitripp till.
                                                          image115
John Miles,
EarthWind&Fire, Manfred Mann, Elton John, flertalet plattor med gitarrgiganten Lee Ritenour (som jag hade stenkoll på sådär i 15-27-årsåldern). Michael McDonald och Doobie Brothers. Dire Straits och Supertramp. Oj, vad jag ska njuta! Får nog ta en veckas semester och bara "spisa plattor" *. Förmodligen kommer barnen att digga en och annan av låtarna för de gillar oanat mycket av "föräldrarnas URGAMLA musik" . 


* Spisa plattor= Lyssna på musik som lagrats på svarta, platta, plastskivor på vilka s.k. spår finns och som passeras av en s.k. "nål" (placerad i änden av den s.k. tonarmen på den s.k. skivspelaren/grammofonen) som
avläser djup&bredd på dessa spår och därigenom detekterar vilket analogt ljud som ska strömma ut genom
den s.k. stereoanläggningens högtalare. Uttrycket härstammar från 1960-talet då att "spisa plattor", dvs. "äta musik" var ett mycket populärt begrepp.
                                                                   /   nostalgiske Socrate Part IV   /

Farfar Gustav och de andra

"Hav ej förakt för ålderdomen" heter ett gammalt ordspråk. Detta är mycket aktuellt nu idag, i en tid när man helst ska vara max 20år till utseende&stil, oberoende av vilken ålder man egentligen har.
I går träffade jag en "gammal" dam, en god vän, som fyller 85 nästa gång. Hon är inte helt stark längre i kroppen men skallen är det inget fel på. Vad vis och klok hon är! Besitter levnadsvisdom som inger enorm respekt på mig. Jag tänkte att henne skulle man kunna sitta och lyssna på i timtal, när hon berättade om sitt liv.  RESPEKT!
Så när jag träffat henne kom jag att tänka på min gode vän B, som bor ensam några hus bort och sköter sig helt själv . Han lagar mat, tvättar och städar och har senast nu i höst varit uppe på stegen och kollat hängrännorna. Han fyller 95 i december och är helt klar i huvudet och ett under av livsvisdom, nästan 100 som han är. RESPEKT!

Till sist i detta sammanhang kommer oxå min farfar Gustav för tanken . Han blev visserligen "bara" 83 år - rena ynglingen i detta sällskap - men OJ, vad jag såg upp till honom. Jag var lite över 20 när han gick bort och hade alltså haft ganska många år på mig att lära känna honom. Han var en av den gamla strävsamma sortens bonde, med stoora arbetarnävar och jag fick vara med honom ute i skogen, på åkrarna och i lagårn. Oj, vad jag såg upp till honom. Han var en mycket gudfruktig man som varje kväll satt vid köksbordet med bibeln uppslagen för aftonbön. Även detta ingav respekt och i honom har jag en av mina första riktiga förebilder i det att han visade mej vad det innebär att jobba hårt och slita i lantbruket och vara hederlig. Han lyfte aldrig - och nu menar jag ALDRIG - en högaffel på en söndag, om det inte var för att utfordra sina kor eller hästen. Aldrig för att bärga hö! Det fick ordna sig ändå och gjorde det. Söndagen var vilodagen. Idag är en bonde nästan betraktad som konstig om han inte kör hö veckans alla dagar. Och då har man skulltorkar och annat som inte fanns på min farfars tid. Då skulle allt hö häsjas. Traktor hade han så helt primitivt var det inte, men han körde med hästräfsa ända in på 1970-talet. Vilken man!   Iklädd sin storväst, blåbyxor och storstövlar var det bara ett ord som existerade: RESPEKT!
Om mina egna barn får såna förebilder kan jag som förälder känna tillförsikt för deras framtid.

                                              / respektfyllde Socrate /


KLIPPTE PLOMMONTRÄDEN IDAG

           image112   Åh vad skönt. Nu är våra båda plommonträd klippta. Alltid lika skönt när det är gjort. En så rofylld känsla att stå där på stegen och klippa och filosofera lite. 
Jag är allt annat än fena på trädbeskärning och klipper lite på trekvart efter lite tips dels från min gode vän, vår prisbelönte stadsträdgårdsmästare, dels min f.d.granne och tillika gode vän, Sven, som verkligen ÄR fena på trädbeskärning. Han klipper lite, backar och kollar in trädets form, klipper lite till & backar...osv tills trädet antagit rätt form (hur nu den är?) Jag klipper och klipper och glömmer nästan alltid att backa för att kolla trädformen men tror ibland att det blir ganska bra ändå (ungefär som när jag ett par tre gånger klippt mej själv med hårtrimmern - jag har varit ganska nöjd medan frugan "tvångs-efter-ansat" mej, för att slippa skämmas allt för mycket). 
 I år fick vi hela 6!!! plommon så kanhända hade jag tuktat alldeles för mycket men det var inget plommonår, säger andra så jag tror givetvis på dem. Hur det blir nästa år, står just nu skrivet i stjärnorna men kan rapporteras om inom 9-10 månader, när nästa års skörd bärgats.  I morgon ska frugan och de båda minsta räfsa ihop de sista kvarvarande löven till den förhoppningsvis bamsestora lövhögen, så att de kan hoppa och begrava sig i den. Det är en av höstens höjdpunkter för de små och inget man tar ifrån dem för allt smör i Småland. Kameran finns förstås i högsta beredskap för höstens fototillfälle med två små huvuden som sticker upp ur lövmassan. HUR KUL SOM HELST!  
                         /nöjde Socrate/                                                                           

Magiska toner från mobilen...eller inga toner alls

Konstigt!!!  När man ställer in mobilsignalen på så där lite lagom "mitt-i-mellan-stark" volym, om man råkar befinna sig i ett sammanhang där det inte är helt önskvärt att den alls hörs, men bara lite, så brööölar den som ett  tordön.
                        image108              image110
Ställer man däremot in den på "allra-som-starkaste-bauta-hiskeliga" volymen för att man helst inte ska missa ett viktigt samtal, när man befinner sig ensam i ett ljudisolerat rum och bara sitter helt tyst och inväntar att det ska ringa, så kan man ju ge sig tusiken på att man missar samtalet för att signalen inte hörs.  VAD BEROR DETTA PÅ?  Detta märkliga fenomen har hänt mig ett antal gånger och min slutsats är följande fyra alternativ, varav de två sistnämnda är de mest troliga:
1. Socrate börjar få taskig hörsel av ålder och musik på stark volym (både lyssnad&själv utövad, helt utan några som helst hörselskydd).
2. Alldeles för tjocka foder i fickorna där mobilen förvaras när den inte används aktivt, så att ljud inte hörs alls.
3. Mobilen är i själva verket mycket riktigt förtrollad och ställer helt sonika in sig på "no sound at all" när ägaren vill ha "most sound on earth" respektive viceversa i den omvända situationen.
4. Marsmänniskor som just i hemlighet invaderar jorden har kopplat sin osynliga infra-ultra-super-mega-elektroniska ljudförstärknings-&-försvagningsutrustning till just min mobil, för att straffa mej, bara för att jag inte tror på dom. VET NI, KÄRA FEM LÄSARE SVARET - HÖR AV ER SNARAST!
                                                  / Förbryllade Socrate /

Lördagsmorgon

Hela familjen sov fortfarande vid 09.00 idag. Can this be true? Händer inte så ofta i vår familj annars. En 5-åring som inte ofta sover längre än till klockan åtta och en 7-åring som i.o.f. sig gärna sover länge, men inte SÅ LÄNGE. De båda tonåringarna (och just denna natt, den enes flickvän) räknas ju inte in i "normal tideräkning" då de kan sova till solen går ner ...nästan. Man minns väl själv sin tonårstid när man , likt sönerna idag, kunde börja dagen med "middag till frukost" . Mor&far är småhäpna när det är tyst och stilla i huset ännu vid nio. Men hur skönt är det inte att ha en riktigt "segarlördagmonne" (monne=morgon på småländska). Frukosten var avklarad redan vid 11 för de båda turturduvorna till tonåringar, som alltid lyckas sova längst ........WONDER WHY...........
image104 image107image105image106
                                                   The Socrate family this morning at ten

Nya brillor

Var och hämtade mina nya brillor idag. Vad skönt med uppdatering av glasstyrkan (även om den var minimal) och nya bågar. De gamla var lite rangliga (=tunna) och tråkigt silverfärgade. De nya var kraftigare och svarta. "Tillbaka till fadershuset" så att säga, dvs. svarta bågar. Har haft ett smärre antal svarta och trivts utmärkt med dem.
image103
Nu blev det även ett sprillans nytt par solglasögon med progressiva glas så att jag ser att läsa även med dem. Har behövt förnya mig på den fronten i säkert 3-4 år, då de gamla inte gav skärpa på något avstånd. Med mina hyper-super-duper-ljuskänsliga ögon är detta ingen lyx. Det är en nödvändighet och värt varenda öre. Att man hos optikern hade en kampanj där man bjöd på ena paret gjorde mig alls ingenting - tro det eller ej.

                                                    / klarsynte Socrate /

Petimätern har ordet igen

Sammansatta ord skrivs numera allt oftare som två ord. T.ex. ordet "månadsinkomst" blir "månads inkomst" eller "salladsskål" blir "sallads skål" . Menas alltså att "månaden har en inkomst"  och att "Salladen äger en skål" ?
Kan inte hjälpa att jag hänger upp mig på sådant när det mer eller mindre börjar likna en epidemi att knipsa av orden på mitten, helt utan anledning som t ex avstavning vid radbyte! Nej, mitt på raden knipsar man för fullt!  Petimätern Socrate får aldrig vila när sådan styggelse får springa lös. Dock är detta ingalunda något stort hjärnspöke för undertecknad men man kan ju alltid vädra sina tankar och se om man är ensam om dem eller ej. Syn punkter emot tages tack samt nedan i länken "kommentarer". 
Betittade en piratkopierad film ihop med sonen härom aftonen. Själva filmen var OK ("Shooter" med Mark Wahlberg, ni vet "MarkyMark" i "New Kids on the Block") men det var nog sista gången för så mycket stavfel, meningsbyggnadsfel och direkt slakt av det svenska språket som förekom på varenda textremsa så satt man ju och letade fel i stället för att kolla in själva filmen. 
                               image100  " ΥÑØÊÎ∂ΖΨõ "  säger Clintan på japanska.
Kan inte fatta att så många laddar ner piratkopior, när de är så illa textade. Man mister ju halva behållningen av filmupplevelsen. Som att se Clintan dubbad till japanska!!! JU!
Och nu ska Socrate gå ut och skaffa sej ett liv eftersom han måtte sakna det så "Petimätrig" som han är. TACK FÖR ORDET!

...typiskt alltså...

Exakt 30 minuter sen senaste inlägget..................när jag just hissat & hyllat The Eagles och skrivit att de ska släppa en ny platta inom kort - vad händer då??
Socrate surfar extremt elegant (tycker han själv medan tonårssönerna mest tycker att "ah! lägg av! surfa bland CD's när man kan surfa bland "downloads" - hur gammal ä du egentligen, fassan?) in på CDon.com och kollar lite i största allmänhet. Vad ploppar upp? Jo nya plattan som nyss nämnts med namnet " Long road out of eden " som släpps 31 oktober. SÅ VAR DET KUNGJORT OXÅ!

Socrate rekommenderar Part III

När detta skrivs strålar Eagles platta (=skiva = CD) "Hell freezes over", från 1994 ut genom lurarna. (Lurarna användes företrädesvis kvällstid när de båda minstingarna ska sova). Är gammalt Eaglesfan från tiden med Hotel California m fl i slutet av 70-talet - början av 80-talet. Bandet lade inte av - som de själva säger på nyss nämnda ackustiska unpluggedplatta (snacka om tårta-på-tårta-ord) - "we never broke up - we just toke a 14 year vacation".
                                            image95 coola grabbar dåimage96
image97   goa gubbar nu   image99 ........sitta & spela???
 .....................................de' gör bara goa olda gubbar!!!!!
De lär ha en ny platta "på G" med nytt material inom kort och den blir het för nostalgikerna. Låtarna på plattan från 1994 är alltså unplugged och versionen av Hotel California ar en svettig, gitarrbaserad tunggungare med några av historiens mest välplacerade congas (och övrig percussion oxå för den delen). En av de 4 nya låtarna "Love will keep us alive" är i samma stil och en suverän smekare. Tillsammans med några av de gamla hitsen från 1973 och framåt ger de en skön mix av bandets alster från då till nu. 
Och så var det ju stämsången. YAKABAKAYEAH!!!

                                         / nostalgiske Socrate /

"Det är superskönt"

Yngste sonen, 7år, brände av en sån där "7-årings-kryptisk-men-underbar" kommentar idag. Han hade lånat brorsans gitarrplektrum och satt i bara filsingarna och spelade men tappade plektrumet så det for in genom hålet i klanglådan på gitarren och fick med "skaka&vrida-metoden" försöka få ut det. Så trodde hans far att han tappat bort det men fick svaret "jag har det mellan magen och remmen - det är superskönt" . Han hade alltså placerat plektrumet innanför kalsongresåren för att inte tappa bort det mer och detta var ju listigt gjort, samtidigt som fadern tyckte att det kanske inte var så trevligt ur hygiensynpunkt för storebror med ett "kalsongplektrum" . 7-åringen vidhöll dock att känslan med ett plektrum mellan mage-kalsong var "superskön" så det fick vara hur det ville med hygienen - vaddå? "Det var ju både svalt och lent".  Så släng er i väggen alla ni som tror att ni är inne!!! Senaste trenden är INTE "nedhasade brallor med upphasade filsingar" !  Inte enbart i alla fall. NÄ - ska man vara SUPERDUPERINNE ska man ha ett plektrum mellan kalsongresåren och lilla maggen oxå. Ett s.k. "kalsongplektrum" .  
SÅ DE SÅ!!! ...och kom ihåg var ni hörde det först...
                                         image93    image94

VAR FÅR DOM ALLT IFRÅN, BARNA?

Bloggtugget

Lite märkligt är det, språket i e-mail och SMS. Här och var även i vissa bloggar. Inte alla men ganska många använder ett speciellt, förenklat och förkortat "tugg" när de bloggar, SMS'ar eller mailar. Jag använder själv vissa specialförkortningar typ "oxå" & "&" . "Typ" är ju främst ett "talord" - inte så mycket i skriftspråk men just på vissa bloggar används det ganska flitigt. 

Jag är av typen "petimeter" som anstränger sig mycket med att stava rätt även i SMS, mail & blogg. Frugan använder sig av funktionen "T9" i SMS - ni vet den där man bara skriver bokstav för bokstav och mobileländet på något sätt fattar vilket ord man menar och skriver detta. OFTAST! Vissa SMS fattar jag NADA av, då T9 "skriver som den tycker", vilket resulterar i ett samelsurium av märkliga formuleringar typ "SKA VI ÅKA I SKATEBOARD OM GÖRAN PERSSON HOPPAS RÄKAN SÅGA?"  (...ett exempel typ, som EJ funnits i verkligheten...typ...)
Det i mitt eget fall märkliga är att jag kan reta gallfeber på mig åt många av de där uttrycken som andra använder, samtidigt som jag själv använder mina "egna specialare". Undrar om det sitter andra därute i cyberspace och retar upp sig över mina "bloggord" ?   Nu är det ju en ytterst begränsad skara läsare man har men kanske någon blir uppbragt över min fattiga svenska???
                                                                     image89
 
Att reta sig på en företeelse som man själv i allra högsta grad deltar i är ju ett av livets mysterier...eller är jag helt ensam???                   Fortsättning följer...

                                                            / förbryllade Socrate /


Tiden F.G. (dvs. Tiden Före Google)

Det fanns - tro det eller ej - en nu avlägsen tid i vår värld när man var tvungen att bläddra i den s.k. telefonkatalogen för att hitta ett telefonnummer. Den s.k. "PRE-ENIROTIDEN". Vilket slit med detta letande. Man kunde bli tokig för mindre. I vissa avlägsna kulturer finns visst denna kvarleva ännu.


Så fanns det ännu en nu mycket avlägsen tid, när man var tvungen att slå i uppslagsverk för att få reda på vad nitroglycerin eller vem Lee Harvey Oswald var. Och skulle man kolla vad han hette som uppfann glödlampan eller i vilket land snörstumpen först hittades kunde man leta sig fördärvad. Den s.k. "PRE-GOOGLETIDEN".

                                                                             image88

Ytterligare en tid, salig i åminnelse, var den s.k. "PRE-MOBILTELEFONTIDEN" .

Den kallas "pre-mobiltelefontiden" även om vi i dagligt tal säger bara "mobil", men på den tiden fanns det sedan länge något som hette just "mobil" och var en sakta i luften, av sig själv  svajande, prydnadsmanick. På den tiden var man tvungen att stoppa en bil om man fick motorstopp och be dem ringa bärgare i första telefonkiosk de passerade. Och var man långt från civilisationen då kunde det ta sina modiga timmar att få assistans. Det var tider det. Om någon nästan kört på en katt i Bombay, tog det tre dagar innan man fick reda på det här i Sverige medan man idag får vetskap om denna osannolika händelse momentant i sin "mobil", med närbilder av både katten, föraren och hans svärmor.
"Where talking those where the days my friend".


Till slut vill jag bara nämna "PRE-DATORTIDEN".  Det var en tid när man var tvungen att skriva brev. Jag menar "riktiga brev". Snigelpost alltså. Himla krångligt var det. Papper och penna var av nöden tvunget eller i bästa fall skrivmaskin, om man ville vara lite mer personlig. Så skulle man rista ned på pappret vad man ville uttrycka eller förmedla och så placera detta alster i ett kuvert, som skulle slickas igen. Till slut var det tvunget att frankera denna försändelse med för ändamålet adekvat porto, och placera densamma i en, oftast inom 500 m uppmonterad, postlåda. Därefter var det bara att invänta att Kungl. Postverket kom och tog hand om försändelsen och förmedlade den över hav&land till dess adressat.
Vi talar TIDER nu. TIDERNAS TIDER!!!


"PRE-DATORTIDEN" och "PRE-MOBILTELEFONTIDEN" inträffade ur vissa aspekter samtidigt, i det att man nu, till skillnad från då, kan skicka s.k. "SMS" eller "e-mail" för att uppnå kontakt eller förmedla ett budskap eller meddelande till sin nästa. Hur i all sin dar fick människor över huvud taget kontakt med varandra då? Existerade det alls någon mänsklig interaktion?
(...och kanske viktigast av allt - VAD BETYDDE EGENTLIGEN VATTNET FÖR SJÖFARTEN?)


I nästa avsnitt i vår serie "PRE-TIDERNAS ERA" ska vi bl. a. avhandla tiden innan posten inte var någon post, den s.k. "PRE-POSTTIDEN" , "PRE-IDOL2007-TIDEN" samt den idag så avlägsna "PRE- http://www.picsearch.com/TIDEN".

                                                    / nostalgiske Socrate /

RSS 2.0