14 HÄRLIGA DAGAR

image435
Jaa, jag har ju dyrt och heligt lovat att inte tjöta huvet av mej om min krassliga hälsa - men om jag skriver om det omvända då?
Idag är det nämligen 14 dagar sedan jag hade riktig ihållande klåda. JIPPIIIIIIII!
Hade med hjälp av kortison några veckors paus från klådan över jul & nyår men annars har den lyst med sin närvaro ständigt senaste halvåret. Nu hade jag avtalat med min hudläkare och min ögonläkare i samarbete, att ta en kur Ciklosporin IVAX, som är ett läkemedel som används bl.a. efter transplantationer, för att förhindra avstötning av transplantatet. Det används även i andra sjukdomssammanhang som t.ex. i mitt fall, alltså vid svår atopisk dermatit - kronisk eksem -  där konventionell behandling varit ineffektiv eller är olämplig. 
                                                       image510
Att min ögonläkare även är inblandad beror på att jag även har ett ögontillstånd som heter KERATOKONUS, vilket är vanligt om man har kronisk eksem. Keratokonus kan på svenska översättas "skeva hornhinnor", vilket resulterar främst i rejäl oskärpa som är lite svårkorrigerad, men i mitt fall även ihållande värk i högerögat (vissa personer med Keratokonus måste få sina hornhinnor transplanterade, dock inte jag, så detta har inte med transplantation att göra). Jag är alltså en betydande anledning till att de anställda på AstraZeneca har mat på bordet, då konsumtionen av Alvedon sker dagligen numera. 
Slår allt väl ut ska jag slippa dessa . . .  image504      image458

Ännu har dock inte Ciklosporinet gjort så mycket åt ögonvärken men min eksemklåda är ju så gott som bortblåst, så NÖJD är det minsta man kan kalla mitt nuvarande sinnestillstånd.

Kan väl bäst visualiseras med mina sköna "lyckliga apan" & den "lyckligt dansande snubben" .  
  Pekgubbe alltså han. . .image509Pekgubbeoch han  . . .image462


                                       / HA EN SKÖN HELG - önskar vännen Socrate /

IDAG ÄR DET "APORNAS DAG"

image447
. . . ja, "apornas dag och apornas dag?
Kanske inte universellt eller ens nationellt men i alla fall här hos Socrate.
Annandagen är "APORNAS DAG" hos Socrate och härmed är en ny tradition instiftad.
Har väl förmodligen glömt det om ett år, men kan ju alltid försöka.
Bildmaterial finns det an masse att ösa ur så det blir nemas problemas med det.
"Och snacka om att man känner sig hemma och i gott sällskap idag. . .

image482
Ovanstående bild har jag som skrivbordsunderlägg på jobbdatorn, bara för att
påminnas om att "OJ, vad lika aporna vi är - åtminstone jag" .
Och snacka om fotogenisk pose med ofattbart klurig uppsyn!


image480
. . .på tal om klurig uppsyn . . .
image449

image499  image500  image501  image502 
"sa nån att vi är släkt eller?"                             (Bilderna från picsearch.com)

                     HA EN FIN AVSLUTNING PÅ PÅSKEN önskar vännen Socrate!

Hur hittade alla artisterna till Globen?

image447            image438
Jaa, det var en av 7-åringens dräpande kommentarer under lördagens rikshändelse (SM i Fia med knuff i Bollmora?) NEJ ! Jag menar givetvis Melodifestivalen 2008 - FINALEN!
...och det kan man ju faktiskt fråga sig: Hur hittade alla artisterna till Globen? Själv måste jag erkänna att just den frågan inte hade slagit mej så värst hårt mitt i fejset, men nu var den ju väckt så...lite ömnosad blev jag.
När vi suttit där bänkade - nej, "försoffade och fåtöljade" var vi ju - en stund så frågar han alltså helt allvarligt "hur hittar alla artisterna till Globen?" Frågan är ju inte helt obefogad, för om de inte hittat dit hade det ju blivit en ganska torftig tävling, för att inte tala om hur förvånat HELA SVENSKA FOLKET varit,...och han med "kristet utseende", alltså "CHRISTIAN LOOK" , för att inte tala om juryerna, roddarna, pyroteknikerna, kameramännen, sminkörerna&sminköserna, ljudkillarna, Nour El-Refai och sist men inte minst, Björn Gustavsson.

Nåväl, gossens mamma och jag kom med förslagen att "de tog nog taxi och taxichaufförer hittar överallt" och "Globen är så hiskeligt stor att man ser den från hela Stockholm". Detta "köpte" han med viss tveksamhet, ety i en 7-årings hjärna är ju det där med avstånd, storlek - "den har i.o.f.sig ju ingen betydelse..." - och sånt inte alltid helt självklart, så han kollade sen med oss om man kan se den hemifrån vårt hus. Njae, lite knivigt, blev svaret men kollade gjorde han, för säkerhets skull, genom fönstrena på andravåningen...ingen Glob så långt ögat kunde se.

Förresten, njöt Du också av Maya Hirasawa's mellanakt med sin ytterst personliga tolkning av The Ark's "The worrying kind" ? Jag njöt i stora drag, för den var - precis som öppningsnumret förra året "En evighet", tolkad av Tomas Andersson-Wij - största behållningen av denna ståhejstönande cirkus. Oj, vilken show det skulle bli om man skippade tävlingsmomentet och bara lät såna sköna artister göra "sina versioner" av gamla schlagers.
Jag har även en annan idé. Bestäm EN enda låt och låt 10 omsorgsfullt utvalda artister göra sin egen tolkning av den. Bästa versionen av denna enda låt vinner. Ska nog nämna idéen till Chrille Björkman, nästa gång vi talas vid...eller kanske mäjjla den till honom, vi snackas ju aldrig vid, vad jag vet. Han är hur som helst en himla duktig kille, Chrille. Behöver jag tillägga vilka versioner av The worrying kind och En evighet jag skulle välja. . .

image496    image497
Var på hockey i går kväll. I Kinnarps Arena i Jönköping och såg HV71-Skellefteå IK. Matchen slutade 2-0 .
En reflexion slog mej under matchen.
HV's berömda hejarklack - Blue Bulls - som, från det s.k. "apberget", alltså ståplatsläktaren, "sjunger" ut sitt lags lov på sitt eget sätt, som är ganska fjärran sången i Melodifestivalen. Nog sjungs det av hjärtans lust även i hockeyklacken, men hur låter det? Tänker mej denna intensiva, inlevelserika, frimodiga sångkör ståendes i Royal Albert Hall i London eller i Berwaldhallen och framföra sina "verk".
Ser framför mej gaphalsarnas skriksång, som faktiskt i mitt tycke förlöjligar vår svenska nationalsång, genom att framkväda den på hejarklacksvis, alltså med falsk "neanderthalar-guttural-sång" . Vackert?  Näppeligen! Inlevelserikt? Jovisst, men med vilken typ av inlevelse? Återigen Neanderthalarens.
Så tänker jag mej Wiener Sängerknaben eller Eric Ericssons kammarkör eller nåt liknande, framföra Blue Bulls' hejarlåtar från Apberget i Kinnarps Arena. Skulle HV spela lika bra eller skulle de mest lalla omkring på isen och peta lite på pucken i ren förvåning? Skulle de börja göra pirouetter och dansa omkring i ring, hand i hand?
Jaa, du, resten får du faktiskt försöka klura ut själv. LITE SKA DU VÄL GÖRA SJÄLV! JAG KAN VÄL INTE GÖRA ALLT ÅT DEJ! 
NYSS NÄMNDA JÄMFÖRELSE ÄR BARA ETT FANTASIFOSTER OCH SKA ABSOLUT INTE TILLSKRIVAS NÅN NÄMNVÄRD VIKT I EVENTUELLA DEBATTER. Självklart ska hejaramsor hojtas ut och skönsång "skönsjungas" - VAR SAK HAR SIN PLATS! Fantisera kan man ju ändå - det är både gratis och kul.


Förresten, behöver din bildskärm rengöras? Bara klicka på bilden så fixas det automatiskt!
                                  image495

                                   Och så lyder dagens epistel enligt filosofen Socrate.

Subject: 3 saker du kanske inte visste om mig...

image447                image4903 SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG . . .


Tre jobb jag haft i mitt liv:

Pressgjutare

Husvagnsmontör

Busschaufför


Tre ställen jag bott på:

Kulltorp (ca 1 mil från Gnosjö)
Jönköping

Huskvarna

Tre serier jag gillar att se på TV:

Brottet

Boston Legal

Parkinson


Tre favoriträtter

Fläskkotlett

Spaghetti Bolognese

Chili con Carne


Tre platser där jag helst skulle vilja vara just nu:

Hemma

Hemma
Hemma                .................................................och det är jag !  Vad skönt !
                                                                                           
     image437  image492image462
                                    Den lite suddiga bildtexten ovan lyder ≈ så här på svenska: 
                                          "Att väga dej och få det mest "rätta" resultatet. . .
                                             Fattar inte att jag gjort fel i alla dessa år!?! 
                                             Vi Måste Hjälpas Åt Att Sprida Detta !"


MÄRKLIGT FENOMEN

image447
Vilket märkligt fenomen.  Vet knappt om jag ska skriva under min egen dumhetsförklaring genom att offentliggöra en grej som hänt mej säkert 3-4 gånger senaste veckan. Utmanar ödet och kastar mej rakt ut i luften ändå.

Vi köpte en för oss ny - men begagnad - bil för dryga veckan sen. Den var av årsmodell 2002 och behäftad med de flesta tekniska finesser man kan tänka sig och några som egentligen är ganska löjliga, t.ex. fjärrstyrt centrallås. Himla fyndigt att bildörrarna är öppna redan 20 meter innan de egentligen behöver vara det, då man ju som regel inte har behov av en öppen/olåst bildörr innan man ska inträda genom den. Är vi nutidsmänniskor lata eller är vi bara lata? Strunt samma - smidigt är det och 5- & 7-åringen tampas om vem som ska få låsa upp med den "fjärrkontrollerande" bilnyckeln. 
                                            image483   image484
Nu till det egentliga ämnet för detta inlägg.
Jag har 4-5 gånger varit på vårdcentralen för att lämna blodprov och en del andra medicinska prover, sedan vi köpte vår "nya" SAAB 9-5 2.0T SportKombi 2002 (ja, så heter den och detta namn i sin kompletta helhet använder vi ALLTID, när vi ska tala om bilen eller bara säga att "jag åker nu, jag tar SAAB 9-5 2.0T SportKombi  2002" . . .för såna är vi - det vore för oss främmande att omnämna detta eminenta fortskaffningsmedel i så kortfattade och nästintill genant nonchalanta ordalag, som endast ordet "SAAB'en").    BORT DET !
                                             image485        image486
Nåväl, när jag då varit i färd att passera in eller ut genom de automatiska skjutdörrarna till Sävsjö vårdcentral, har jag flera gånger råkat ha bilnyckeln i handen och strax innan av ren reflex tryckt på bilnyckelns "öppnaknapp" för att undermedvetet försökt öppna skjutdörrarna med bilnyckeln. Varje gång har jag kommit på mej själv efter en tiondels sekund och kollat mej omkring så att ingen sett dessa dårpippövningar. 
                           MAN VILL JU INTE VERKA DUM TROTS ATT MAN HELT KLART ÄR DET!!
                                            image487

NILS BOLANDER

image447           image479         image477
Inspirerad av Pyrobritt (www.pyrobritt.blogg.se), min mor, min morbror och med egen förkärlek till prästen och poeten Nils Bolander blir det diktstund idag.
Denna är en av mina favoriter. Om barn. . . snudd på tår i ögonvrån.
image476
"Ett gubbhus i himmelens land" - spännande tanke. . .finns det "tanthus" också¨då. . .
Egentligen inget att tillägga efter den dikten, 
utom att Kerstin och Lena var Nils Bolanders döttrar.
                                        image478                                               

MODETS NYCKER - del IV: Socrate slutar aldrig att förvånas!

image447
För att nyansera mitt dravlande - som nog kan verka inte så lite nedlåtande - om många människors största intresse,  vill jag allra först intyga att jag stöder varje människas rätt att bära vadhelst den önskar på sin egen kropp. Dock slutar jag ALDRIG fascineras av de märkliga "nycker" detta tar sig uttryck i, bara för att vissa modeller anses "mer rätt att bära" . 
Detta inlägg är en ödmjuk betraktelse av detta fenomen - ABSOLUT INGEN ATTACK !
Nu har jag sett vad jag ALDRIG trodde var möjligt. Vad handlar det om då, som är så otroligt?
Jo, givetvis, det för Socrate totalt outgrundliga ämnet MODE.

Idag såg jag ett par skodon som man endast trodde kunde finnas i science-fictionfilmer eller annat påhittat stoff. Nu såg jag ju dessa skapelser I.R.L. och plåtade dessutom desamma och bildbeviset ser du här :  GYMPADOJOR MED STILETTKLACK! 
                         image468  image469
OBS! Fötterna som bär skorna som avbildas ovan tillhör en person som jag respekterar mycket och hon intygar att skodonen är bekväma att bära.
Vem kommer på nåt sånt? Okay, jag är mycket medveten om att när man inträder i "the wonderful world of fashion", bör man för sin egen psykiska överlevnads skull kasta sunt förnuft överbord, då mode ICKE har något som helst samband med praktisk funktion och vettig tanke. Jag vill absolut inte uttala någon kritik mot "allas rätt att bära vad som helst på kroppen", för vi lever i en fri värld, men vad får oss människor att vilja bära totalt opraktiska plagg, bara för att de enligt andra, s.k. "förståsigpåare", ska vara "inne"??? 
                                                              image470
Anställningskravet för att bli designer på "klädfirman på fina gatan" måste vara att kunna kläcka såna här idéer:
"HEUREKA! Jag fick en snilleblixt! Vi sätter stilettklackar på basketkängor - det borde ju göra dem ännu mer praktiska och användbara!
Alla kommer att vilja ha såna för hur kan man överleva dem förutan?"

Följande länkar ger tillgång till Socrates 4 tidigare funderingar i ämnet "MODE" .
Om du är intresserad - bara klicka och läs! 
Vill du "kasta tomater på mej" - klicka på "Kommentarer" nedan och sätt igång att kasta!
                      "Bärs nerhasade på höften"         "Ny upptäckt inom klädmodet"  

                     "...forts nerhasade brallor..."        "Tubtopen - kan någon fatta den?"

PS. När jag berättade om min häpnadsväckande upptäckt för frugan svarade hon bara avmätt:
                                   "Har jag sett för länge sen i H&M-katalogen!" 

VAR I "HELVETET" I NATT

image447
Ja, nu ska du inte ta det där på så erhört blodigt allvar att du genast surfar vidare eller känna att "VAD SKRIVER HAN EGENTLIGEN?" men det kändes faktiskt som ett RENT HELVETE i natt.
(. . .och härom dagen "nära-döden-upplevelse" och nu "besök i helvetet" ?) Nu har han nog ballat ur helt, den där Socrate!  Nja, sanningen är den att ganska nära har det varit några gånger sista tiden. . .och ganska många gånger de senaste 47 åren. . .
                                               image459  
Vad är då så hemskt och fruktansvärt att det kan benämnas i sådana ordalag?

Jo, Socrates eländiga eksemklåda. Och då är det inte som ett litet oskyldigt myggbett, som i och för sig kan vara nog så eländigt för den som är känslig, utan som 500 myggbett på en och samma kvadratcentimeter. Man är så pass nära att krypa ur skinnet, av ren nervositet att det är förvånande att det inte hänt ännu. Det kryper i hela kroppen och man kan inte sitta stilla och ligga är inte att tänka på. Går eller står och - för att ge ytterligare en förklaring till förra inlägget - klicka på bilden - det om att springa ut i bara fillingarna - går gärna ut i kylan för att få svalka, vilket nämligen ger stor lindring av klådan.
Tar dessutom 1, 2 eller ibland 3 skållheta duschar om da'n, som också lindrar mycket bra för en stund. Familjen får stå ut med att jag "hojtar som en skållad gris" - ursäkta liknelsen, men den är faktisk ganska slående efter duschen - när det skållheta vattnet träffar skinnet.

Går oftast i bar överkropp hemma, då detta orsakar minst klåda. Vänner och främmande, barnens kompisar och flickvänner, grannar och annat löst folk har vant sig vid att "den där Socrate han har sällan en tråd på kroppen" och en och annan har stått och glott som ett fån över den halvnakna uppenbarelsen som öppnat dörren.
                                                         image458          image460
Inget kul alls är det när den 5-åriga dottern ber om att få sitta i knät och pappa bara väser "NEJ, RÖR MEJ INTE!" eller frugan bara vill kramas lite och får samma svar. Nerverna utanpå är "bara förnamnet" på hur man känner när det är som värst. Klarar med nöd & näppe av mej själv och har ytterst svårt att ha andra människor omkring mej i detta nervösa tillstånd och att ha yngre barn är mastigt - inte för att våra är mer livliga eller busiga än andra, men barn måste ju få vara barn och leka, busa och hoppa och skutta. Att då ha en pappa som helst ser att det är lugn och stilla, gör livet lite surt för dem, men de är vana vid det här laget och förstår när han är extra nervös och inte fixar familjeliv riktigt. 
image461             Sömn blir det alltså inte så värst mycket heller av förståeliga skäl. Kan gå från att vara klarvaken till att mer eller mindre sova på tio sekunder mitt på dagen. Inte så värst bra när man kör bil, men jag vet min gräns och stannar ofta för att lufta mig och pausa. Familjen är van vid detta, den också. Gäller alltså att alltid vara ute i god tid så det finns marginal till ett par stopp under färden.  
                     . . . men . . .    image462   . . . nu är jag lugn och glad igen . . .

                    NU HAR JAG BEKLAGAT MIG FÄRDIGT FÖR LÅNG TID FRAMÅT!  
                          VAR BARA TVUNGEN ATT FÅ UR MIG MIN FRUSTRATION.

                                    SOCRATE - WHO STILL HAVE HOPE FOR THE FUTURE !

NÄRA-DÖDEN-UPPLEVELSE

image447
Idag hade Socrate en nära-döden-upplevelse. Vaddå och hurdå? säger du då. Vänta lite så ska jag förklara.

15-årige sonen var just i färd att hoppa på cykeln till skolan, som vanligt vid 8-tiden på morgonen. Vantarna fanns bara inte att uppbringa och det var - 7° C ute. "Tog ni inte in mina vantar från bilen i går?" utbrast han uppgivet och jäktat. "Njae, skulle vi det?" svarade hans pappa, dvs. Socrate själv, som just då endast var iförd kalsingar, dock av typen boxer (inga string här inte). Varför jag nämner min ringa klädsel kommer jag strax till.

Fadern tänkte i sin stora empati att "inte ska väl sonen behöva förfrysa händerna och få frostskador och kallbrand, bara för att han är plikttrogen och varje dag går i skolan, men idag utan vantar i frostkylan, bara för att hans envise men framför allt glömske farsa inte placerat sonens vantar på deras rätta plats, dvs. med en tejpbit fasttejpade på sonens näsa så att han varje vaken stund vet exakt var de är - eventuellt även när han sover - så jag lubbar väl ut i bara kalsingarna, trots iskyla och isblåst och förmodligen inför några yrvakna grannars förvånade uppsyn, och låser upp bildörren, hämtar de kvarglömda effekterna och ger dem till sonen för att därmed rädda hans så ömtåliga gitarrspelar-, badmintonspelar- & datorknapparhänder från framtida men, åsamkande mig själv oerhörda skador pga den just nu rådande bitande kylan, som går genom märg och ben" - MEN JAG ÄR JU VAN ATT LIDA!!!
                              image457
                          - Sävsjö idag på morgonen - grannen hade frusit fast på "holken!" -
                     
Hittade jag några vantar då? NEJ - NEJ & åter NEJ! 
Frös jag då?  Sover Dolly Parton på rygg? Är grisen nervös innan jul? Bajsar björnarna i skogen? Är påven katolik? Simmar en enbent anka i ring? Finns det ris i Kina?

Klart jag frös och när jag, efter ca 2 minuter ute nästintill naken i kylan, kom in i stugvärmen igen, förstod jag värdet av att vara rätt klädd ute och att bo i ett uppvärmt hus vid denna tiden på året.

...och lever det gör jag men vantar, det blev det inga!    
...och vad grannarna beträffar så har de slutat förvåna sig med OSS som grannar!
           
                                                      // överlevaren Socrate //

Den lilla tålmodiga MEN långsinta snigeln

image447       image453
            Att vara snigel är ganska cool och en sak är säker. . .Jäktar, det gör de EJ!
                        Men - är de verkligen så långsinta?
                                   image448    Hämtad från http://www.sillyanimalpictures.com
Klicka på bilden och kolla själv en underbar animerad snigelfilm
(...kan ta 10-20 sek att ladda...men vaddå ... det går ju i snigelfart...)

Att dansa i vatten...

image447
Ja, så var det dags igen...ja, alltså för en klockren kommentar från en 7-åring.
4/6 - delar av familjen sutto bänkade - eller "soffade resp. fåtöljade" - för att avnjuta sista deltävlingen av melodifestivalen 2008.
Som pausunderhållning visades en dans, som utfördes i ett stilla rinnande vatten, som var ca 1 cm djupt. Ganska effektfullt på min ära, när dansarna blev blötare och blötare och vattnet skvätte.
Frugan ställde frågan "är vattnet var varmt eller kallt, tro?", varpå den 7-årige sonen genast svarade så här:
"klart det är varmt - om det varit kallt hade de ju sjungit opera ju!" 
(...och inte var det opera man dansade till, inte)

(Och rätt hade han ju för vad sjunger man om man hamnar i en iskall dusch om inte opera?
                                                   
. . .återigen "DI BANA - DI BANA"
 image451                                              image450
                            (Bilder: google.se)
. . .ja ja ja, jag vet att jag ofta tjötar om mina barn men "de är ju medelpunkten i livet ju"

                                                                          // Socrate //

RSS 2.0