Tiden F.G. (dvs. Tiden Före Google)

Det fanns - tro det eller ej - en nu avlägsen tid i vår värld när man var tvungen att bläddra i den s.k. telefonkatalogen för att hitta ett telefonnummer. Den s.k. "PRE-ENIROTIDEN". Vilket slit med detta letande. Man kunde bli tokig för mindre. I vissa avlägsna kulturer finns visst denna kvarleva ännu.


Så fanns det ännu en nu mycket avlägsen tid, när man var tvungen att slå i uppslagsverk för att få reda på vad nitroglycerin eller vem Lee Harvey Oswald var. Och skulle man kolla vad han hette som uppfann glödlampan eller i vilket land snörstumpen först hittades kunde man leta sig fördärvad. Den s.k. "PRE-GOOGLETIDEN".

                                                                             image88

Ytterligare en tid, salig i åminnelse, var den s.k. "PRE-MOBILTELEFONTIDEN" .

Den kallas "pre-mobiltelefontiden" även om vi i dagligt tal säger bara "mobil", men på den tiden fanns det sedan länge något som hette just "mobil" och var en sakta i luften, av sig själv  svajande, prydnadsmanick. På den tiden var man tvungen att stoppa en bil om man fick motorstopp och be dem ringa bärgare i första telefonkiosk de passerade. Och var man långt från civilisationen då kunde det ta sina modiga timmar att få assistans. Det var tider det. Om någon nästan kört på en katt i Bombay, tog det tre dagar innan man fick reda på det här i Sverige medan man idag får vetskap om denna osannolika händelse momentant i sin "mobil", med närbilder av både katten, föraren och hans svärmor.
"Where talking those where the days my friend".


Till slut vill jag bara nämna "PRE-DATORTIDEN".  Det var en tid när man var tvungen att skriva brev. Jag menar "riktiga brev". Snigelpost alltså. Himla krångligt var det. Papper och penna var av nöden tvunget eller i bästa fall skrivmaskin, om man ville vara lite mer personlig. Så skulle man rista ned på pappret vad man ville uttrycka eller förmedla och så placera detta alster i ett kuvert, som skulle slickas igen. Till slut var det tvunget att frankera denna försändelse med för ändamålet adekvat porto, och placera densamma i en, oftast inom 500 m uppmonterad, postlåda. Därefter var det bara att invänta att Kungl. Postverket kom och tog hand om försändelsen och förmedlade den över hav&land till dess adressat.
Vi talar TIDER nu. TIDERNAS TIDER!!!


"PRE-DATORTIDEN" och "PRE-MOBILTELEFONTIDEN" inträffade ur vissa aspekter samtidigt, i det att man nu, till skillnad från då, kan skicka s.k. "SMS" eller "e-mail" för att uppnå kontakt eller förmedla ett budskap eller meddelande till sin nästa. Hur i all sin dar fick människor över huvud taget kontakt med varandra då? Existerade det alls någon mänsklig interaktion?
(...och kanske viktigast av allt - VAD BETYDDE EGENTLIGEN VATTNET FÖR SJÖFARTEN?)


I nästa avsnitt i vår serie "PRE-TIDERNAS ERA" ska vi bl. a. avhandla tiden innan posten inte var någon post, den s.k. "PRE-POSTTIDEN" , "PRE-IDOL2007-TIDEN" samt den idag så avlägsna "PRE- http://www.picsearch.com/TIDEN".

                                                    / nostalgiske Socrate /

Kommentarer
Postat av: amonym

Ååååhhhh! Blev nostalgisk! Minns hur mysigt det var att få köpa nytt brevpapper! Hade en supersnygg variant med hästar där det var ett fönster på kuvertet som hästen på själva brevpappret syntes i. Det var tider det!

2007-10-01 @ 13:35:34
URL: http://amonym.blogg.se
Postat av: FransVilhelm

Klockrent!:)
Oh, jag blir nostalgisk! JAg minns den gamla goda tiden, innan jag fanns. När man fick köpa nya uppslagsböcker. JAg hade en sån där supernice variant med åsnehundar på. Det var bättre förr! ;)

2007-10-01 @ 20:09:15
URL: http://www.fransvilhelm.blogspot.com
Postat av: Borthy

Hej! Här har du en till i din besöks-statestik! Jag är på jobbet och tjyvkollar bara bloggen. Såg din kommentar och blev glad! Skall ta och läsa in mig på din blogg så fort jag får lite ro, nattjobb framöver! Just nu är det körigt på firman och går inte att smygläsa bloggar nu! Ha det fint! Vi hörs igen/ Borthy

2007-10-05 @ 10:48:33
URL: http://borthy.blogg.se
Postat av: Socrate

>>Borthy: tack för besöket. Alltid trevligt med nya läsare som ger sig tillkänna. Nöjet är "mutual".

2007-10-05 @ 14:06:30
URL: http://socrate.blogg.se
Postat av: Monika

Jag minns absolut pre-googletiden. Jag hade en dryg hyllmeter med flitigt använda uppslagsböcker. Dessa vilar nu i någon låda. Sonen har förresten jobbat på pic-search.
Sitter just nu på Borthys firma och läser bloggar. Just nu är det lugnt på den här firman, men det kan fort blåsa upp till storm.

2007-10-12 @ 00:38:20
URL: http://blogg.aftonbladet.se/53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0