Veckan som gått - NÄ - snacka inte om den nu...

OBS! Bered dig på en lång historia som för den skull endast avhandlar några dagar - men VILKA DAGAR!
(Inom skönlitteraturen kallas liknande verk - i regel av Tolstoj eller Dostojevskij - för "tegelstenar". Detta är bloggens motsvarighet, så, käre läsare - håll ut )
Lade - ja, för jag låg mesta tiden - 4-5 timmar av veckan med att laga avgassystemet på frugans Renault 5'a. Det som för 1.5 månad sedan började med ett litet extra "bzzhn" utvecklades sakta till ett öronbedövande BRÖÖÖL en dag när hon kom hem. Röret hade gått helt av strax innan katalysatorn, vilket gjorde att det blev "fritt blås" utan ljuddämpning. OK, yours truly såg 3-4000:- flyga iväg på 6000-kronorsbilen, innan han insåg att det kanske gick att svetsa ihop den trasiga rörskarven och därmed spara några tusen.
"Sa du svetsa?" Det har inte Socrate provat  sedan gymnasiet för 30 år sedan! Men frun har ju en tro på sin gube "som kan förflytta mindre geografiska upphöjningar", så sagt och gjort. Lånade MIG-svets av en kompis och svetsmask av en annan, köpte in ett st 60cm universalrör - varav användes ca 15cm! - och drog till verket. Min allra som bäste vän, vinkelslipen, kom väl till pass för att kapa det trasiga röret, liggandes under bilen, som stod väl lågt för att kunna arbeta bekvämt men dock, på pallbockar.
Så efter ca 45 minuter, liggandes på huk på garageinfarten iförd svetsmask och med svetsen i högsta hugg (eller "högsta fyr" eller "högsta fart" eller vad det nu heter i såna sammanhang...) satt faktiskt rör och katalysatorfäste ihop igen och kunde monteras på plats. "Monteras och monteras"??? Först måste en packning inskaffas och för detta skickades av misstag två personer, i två helt skilda transportmedel, till verksta'n för att hämta densamma. Helt OK tyckte Fredrik på verkstan när fadern kom, men när sonen (den helige Ande var upptagen och kunde inte bistå denna dag) farandes på moped, kom för att hämta samma packning som nyss lämnats ut till fadern, blev det lite mer förvirrat...men "förvirrat" är Socrates middlename så vafför sörja över det...?

Nåväl, slutligen kom delarna på plats och "provgasning medelst pedaltrampning" skedde. Det lät ju relativt normalt och ett visst lugn inträdde i Socrate's liv...under ca 28 minuter.
Sonen som nämndes ovan har ju moped, och de ska ju oxå krångla...Någon timmes mek med "kick" och växelspak, en triskande fjäder och en st glappande låsring, resulterande i kolsvarta, oljeinsmetade händer men en åter fungerande moped som fortfarande fungerar klanderfritt.
Frugan hade bett mig pumpa framdäcket på cykeln, vilket gjordes, varvid upptäcktes 1 st punktering. Sagt och gjort - lagning medelst laglapp&solution - företogs. Slangen på plats igen med pumpning och påmontering på cykeln. Måste jag tala om att nu kändes det som om transportmedelsreparationerna räckte för några dar?
"Nu var det väl ändå bra så va? Vänta då, ska du få höra!" 
Äldste sonen skulle ju skjutsas till flickvännen, 4 mil bort, och det föll på moderns lott att ordna logistiken denna gång. De avreste med sonen övningskörande vid ca 19.10, fredag kväll. Socrate och de båda minsta placerade sig framför dumburken för att mysa lite.
Vid ca 19.48 ringde mobilen. En gråtande fru Socrate's stämma meddelade att "jag har krockat med en älg. Vad ska jag göra?". Hon satt i bilen i diket mitt ute i skogen och var chockad men annars ganska oskadd. Av älgen - som sprungit rakt in i vänster framskärm, bucklat den, krossat vindrutan och spräckt vindavvisaren på dörren - syntes ingenting. Fegisen vågade inte stå för vad den gjort utan sprang till skogs. "OCH DEN VAR JU REDAN TILL SKOGS!"  Frugan ringde polis och fick kontakt med jägare för eftersökning av det förmodat skadade djuret. Hur det gick med detta har vi ingen aning om, men "skit samma" . Det var ju en sån där lömsk "hit-and-run-kupp" så "boven" får ta konsekvenserna av sitt handlande.
När Socrate anlände till olycksplatsen tyckte han att "vi lämnar bilen till i morgon, rutan är ju halvt spräckt och du är ju chockad" men hon var helt säker på att "jag kan köra den hem om bara den kommer upp ur diket". Sagt och gjort - hemfärden anträddes i två bilar. 
Socrate  hade mobilen med sig och när han under färden talade med polis & jägare tog givetvis batteriet slut, men då var lyckligtvis "det mesta sagt" . Två rådjur passerade med 10cm marginal fronten på bilen under - lite snabbare än tillåtet - färden till olycksplatsen och hustrun, som Socrate då inte visste säkert hur hon mådde.


EPILOG:
* Hustrun hyfsat helskinnad - lite chockad dock - ur äventyret, vilket ju BETYDER ALLT.
         TACK & LOV!!!


* Den nyreparerade bilen PAJ IGEN. Dock kostade ju reparationen bara ca 150:- (och några timmar av Socrates liv - men "TID ÄR JU DET ENDA MAN HAR!")

* Lördagsmorgonens cykeltur för inköp av matvaror blev ganska tidsödande för hustrun, då ny punktering uppstod på samma framdäck som nyss lagats, varvid hon var tvungen att gå hem, ledandes cykel med tre tunga matkassar på. VÅJNE-VÅJNE! TUSEN TACK LUDVIG, för att du lagade punka nr 2, så att fadern kunde ägna sig åt "stilla begrundan av sitt liv".

* MOPEDEN FUNKAR klanderfritt och sonen färdas under faderns förmaningar fritt och smidigt gatorna fram.

* Av hushållets ca 10 andra cyklar har endast för dagen, två-tre stycken  punka, men de är bara "skräpcyklar".

                                                ----SLUTET GOTT - DET MESTA GOTT ---

...ATT SOCRATE MELLAN DE OLIKA MEKARPASSEN TILLBRINGADE CA 10-15 TIMMAR HOS SINA FÖRÄLDRAR, LÄGGANDES MARKTEGEL, ÄR JU EN HELT ANNAN HISTORIA SOM INTE SKA DRAS HÄR MEN SOM BIDROG TILL DEN LUGNA, HARMONISKA, VILSAMMA KÄNSLAN I SOCRATE'S LIV.
...OCH ATT SOCRATE DEN GÅGNA VECKAN FUNDERAT PÅ OM HAN ÖVER HUVUD TAGET HINNER JOBBA, ÄR JU OXÅ EN HELT ANNAN HISTORIA SOM ALLMOGEN ICKE SKA BEHÖVA TRÖTTAS UT MED HÄR.
...OCH ATT VECKAN OXÅ INNEHÖLL DE VANLIGA GLÖMDA GYMPAPÅSARNA, MISSADE MATSÄCKEN TILL DAGISUTFLYKTEN, "JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA GYMPADRÄKTEN", BORTGLÖMD (men i sista stund ihågkommen) SKOLGÅRDSFEST, SAMT SÅDÄR 419 ANDRA HELT VANLIGA DILEMMAN SKA EJ HELLER AVHANDLAS HÄR FÖR DE ÄR JU HELT NORMALA I SOCRATES LIV.
...för att avsluta denna oändliga historia bör Du, tålmodige läsare, nedan kolla in tidpunkten när detta publiceras, för att fastställa att inte Socrate förslösar sitt liv med så triviala saker som att sova.
Han skulle vilja  - men kan tyvärr EJ.
                                                                            / kontemplerande Socrate /
 

Kommentarer
Postat av: Amonym

jag bara ler, bara ler=)))))))

2007-09-17 @ 09:03:28
URL: http://amonym.blogg.se
Postat av: Socrate

>>AMONYM:Jag oxå - speciellt nu när jag fått veta att försäkringen inte gäller bilrutor mm.

2007-09-17 @ 16:23:37
URL: http://socrate.blogg.se
Postat av: evans

Jag ska aldrig mer klaga över tvätthögen! Fy, vad läskigt att krocka med en älg! Tack och lov har jag klarat mig från det, men jag har kört av vägen, och visst blir man chockad. Hoppas att du får en lugnare vecka nu - och frun också!

2007-09-18 @ 10:01:45
URL: http://evans.blogg.se
Postat av: Socrate

>>Evans: Ja. Fysiskt verkar hon OK men chocken kom några timmar efteråt. Känns dock VÄLDIGT SKÖNT att hon klarade sig fysiskt. Tack för omsorgen.

2007-09-18 @ 13:16:53
URL: http://socrate.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0