"Storebrorsteknik" in på bara skinnet

UBICOMP eller Ubiquitous Computing. Har du hört talas om det?
"Ubicomp" handlar om framtidens datorsystem, alltså datorer som inte står på skrivbordet, utan som finns inbyggda i miljöer och vardagsföremål runt omkring oss. Ubiquitous computing kännetecknas av att datorer finns överallt och målet är att IT skall bli lika självklart och lätt att använda som att ta upp en vanlig penna eller tända en lampa. Ett av de områden som man redan är långt framme i är intelligenta kylskåp, som talar om när t.ex. mjölken eller ketchupen är slut. Nu handlar det inte bara om teknik för att "underlätta" i hemmet utan även att sammankoppla dessa applikationer för att hålla koll på människor. 
Följande skulle kunna bli verklighet inom en mycket snar framtid:
*  Att identifiera och lokalisera människor och apparater. Trådlöst. Överallt. Jämt.
*  Hämta och lämna information mellan människor och från sensorer som ser hör, mäter      och kan styra apparaterna.
Detta möjliggörs genom teknik som kan "adressera varje sandkorn på jorden", alltså ge varje levande varelse och tingest en unik IP-adress. Detta skulle kunna innebära det hittills största hotet mot integriteten. Det är svårt att hålla beredskap för ett hot som man inte vet hur det kommer att se ut.
Hur långt vill vi att tekniken ska föra oss, tro? Finns det moraliska och etiska aspekter som gör att vi borde begränsa användningsområdena till att omfatta endast vissa områden? Att underlätta i vardagen är en sak men...
Själv kan jag inte tänka mig en latare människa än den som inte kan öppna kylen själv för att kolla dess innehåll. Att behöva trycka på en knapp för att tända lampan i rummet eller i hela hemmet, för den delen, verkar ju väldigt ansträngande, eller hur? Måste vara smidigare ( = mer "icke ansträngningskrävande") att bara säga "tänd lampan" när man kommer hem.
Snart sitter vi väl på vår feta bak och vill inte röra på oss alls för att få något uträttat eller få något i oss & på oss. Nutidsmänniskan borde ju med alla larm om övervikt, "soffpotatisande" och slapphet vara smärtsamt medveten om läget! Våra barn kommer att löpa ännu större hälsorisker än vi, då de ju, vilket är konstaterat, rör på sig allt mindre och mindre.  Och barn ska leka, hoppa och skutta och inte sitta stilla och glo på en skärm
hela tiden, som många av dem gör, med föräldrarnas goda minne (ska det vara så svårt att fatta???)
Å andra sidan vill väl ingen återgå till att behöva resa på sig och gå fram till TV'n för att byta kanal som man gjorde förr, eller?
Hursomhelst  - Vart är vi på väg? Är vi medvetna om vart den tekniska utvecklingen för oss? TVEKSAMT!!

                                                                          // Skeptiske Socrate //

           ( Fakta i denna text är hämtade från Datainspektionens hemsida inlägg 07-05-25. )

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0