Visionär & realist

Barn  - åtminstone vissa av dem - har en sån fantasi och inlevelseförmåga.De kan se en diamant eller ädelsten i en helt vanlig gråsten eller en smaragd i en kotte. Sexårige sonen Carl kan se en häftig maskin i några glasspinnar och ett gummiband. HÄFTIGT!  Var någonstans under livet försvinner denna egenskap och ersätts av den mer stelt vuxna realismen?  I vissa fall stannar den dock kvar och dessa månniskor kallas ofta visionärer. De ser möjligheter i sånt som andra bara ser som ett berg av omöjlighet. Den senare egenskapen kallas oftast just realism, men är för visionären endast en broms för utveckling och framgång.


Bästa resultatet uppnås dock som regel när en mix av dessa båda egenskaper blandas. En visionär och en realist gör något tillsammans och då hamnar man "någonstans i trädtopparna i stället för bland molnen", som det så talande heter. För att återvända till barnen så har de ju en mycket stark tro på att "pappa kan allt" under de första åren av uppväxten. En tro som grusas någon gång kanske i 10-årsåldern, när det uppdagas att pappa inte alls kan laga allt med tejp eller kan skruva ihop allt med sin sladdlösa borrskruvare. Tragiskt. Vilket häpet uppvaknande!


Barn springer ibland så fort att de inte kan ta en sväng utan "sladdar sig bredsides" som rallybilar.
Jag tänkte på detta härom sistens när jag pga ichias besökte sjukgymnasten. På detta ställe som kallas "Rehab", behandlas även gamla som behöver få igång sin rörlighet. När jag kom dit var en man i 65-årsåldern just på väg in framför mej. Han hade sällskap av en assistent, som gick bredvid så han kunde stödja sig på henne, samtidigt som han med käppen i andra handen tog ett steg per ca 10 sekunder. Vilken mödosam promenad. 
Jämförelsen  med det springande barnet blev mycket levande. Att vara realist och inse att det kommer dagar när man inte har samma rörlighet och kanske sämre tankeförmåga är säkert mycket viktigt, åtminstone när man lämnat ungdomsåren bakom sig.  
Förhoppningsvis är det en himla massa år dit, men vem vet...      
                   
                                                                                         / realistiske Socrate /


Kommentarer
Postat av: Ashkan

Oj vilket bra inlägg! Du har fått en trogen läsare hos mig! Jag älskar att tänka över sådana här saker.

2007-06-21 @ 23:16:36
URL: http://www.bloggregistret.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0